Selain itu,Lemak dibahagikan kepada 4 jenis:
1. Lemak Tepu (Contoh sumber : lemak daging, susu, krim, minyak kelapa, santan)
2. Lemak mono tak tepu (Contoh sumber : minyak zaitun, minyak kelapa sawit)
3. Lemak poli tak tepu (Contoh sumber : minyak kacang soya, minyak jagung, minyak bijan)
4. Asid lemak trans (Contoh sumber : minyak sayuran terhidrogen seperti marjerin dan lelemak atau "shortening")
- Pengambilan lemak yang berlebihan boleh menyebabkan berlebihan berat badan dan obesit.
- pengambilan lemak tepu boleh meningkatkan kolestrol darah dan seterusnya risiko penyakit jantung.
- pengambilan makanan yang secukupnya adalah yg terbaik kerana semua makanan mengandungi lemak maka perlulah kita sebagai pengguna mengetahuinya......
- untuk panduan kepada yang mempunyai lebihan berat badan atau obesiti yang malas nak bersukan ambil lah....produk HPA stoma-k,pelawas dan kopi radix InysaAllah boleh membuang lemak2 dengan amalan jgn tinggalkan makan produk tersebut dengan cara yang baik....